Natur i Cultur

 11

Travessa sense límit de temps ni de dies, es pot completar la travessa durant tota la temporada.

Les variants Natur/Cultur, són opcions complementaries de la travessa a peu, amb el descubriment de la fauna i racons de naturalesa, o be amb un enfocament cultural en pobles i costums del territori.

Aquests són els punts que proposem:


Punts Natur:

1. Cascada del Molí del Salt
El riu de la Llosa, al llarg de la vall d'igual nom, baixa impetuós per tributar les aigües al Segre a Martinet. Durant aquest recorregut forma diversos salts d'aigua, el més destacat dels quals és la cascada del Molí del Salt, prop de Cal Jan de la Llosa. El millor període anual per gaudir-ne és de l'abril al juny, quan es fon la neu.

2. Serrat de les Comes
Entre els pobles d'Éller i de Talltendre, la Ruta dels Estanys Amagats travessa un serrat on domina el bosc de pi roig, amb abundància de boixos i de ginebres. S'hi veuen diversos marges de pedra seca, fets de roca esquistosa, que havien servit per formar terrasses on antany s'havia conreat cereal, alguns dels quals amb curioses cabanes de pastor. També hi ha unes lloses on es van esculpir unes creus i uns petits forats. Al peu d'aquest serrat, prop del pas d'Éller, es troben les restes d'un molí.

3. Bassa de Comabella
Aquest singular estanyol és el que més honor fa a la Ruta dels Estanys Amagats. Dissimulat entre els pins negres que creixen a la vora del camí Vell de la Pera, prou conegut també per pastors i contrabandistes, a l'hivern, quan aquest camí esdevé un recorregut marcat per a l'ús de raquetes de neu, arriba a passar desapercebut. Es troba en un racó ombrívol no gaire lluny del Fornell, a la recepció de l'estació d'esquí nòrdic d'Aransa.

4. Estany de la Bova
L'estany de la Bova és situat a 2.411 m d'altitud, a la capçalera de la vall del Madriu. Té les ribes retallades i en dies clars i de calma s'hi reflecteixen les crestes granítiques del Gargantillar i de la Tossa Plana de Lles o pic de la Portelleta. Deu el nom a la planta aquàtica que en cobreix bona part de la superfície. Al costat hi ha la cabana dels Estanys, útil com a aixopluc.

5. Portella d'Engorgs
Entre el circ d'Engorgs i la vall de la Llosa, aquest ample pas permet travessar la serra de Calm Colomer en direcció a la cabana dels Esparvers o viceversa. Crida l'atenció, en ser-hi, el seu extens peneplà granític, zona no erosionada per les antigues glaceres que baixaven tant per Engorgs com per la vall de la Llosa. Aquesta peculiaritat, pròpia tanmateix de força indrets del Pirineu oriental, li ha permès conservar el relleu de la serralada tal com era abans de les glaciacions, que van iniciar-se fa uns 60.000 anys.Punts Cultur:

1. Museu de l'Esclop
Aquest museu, situat al poble de Meranges, pretén remarcar i acostar els visitants a una activitat que forma part del patrimoni cultural dels Pirineus: l'elaboració de l'esclop, des de l'obtenció de la fusta, la tala, el transport fins a l'obrador, les eines i la seva utilització fins a l'arribada als usuaris. Les exposicions del museu, obert els caps de setmana, mostren amb detall tot el procés.

Si voleu visitar el museu, a la porta del mateix, hi ha un numero de telèfon per que el vinguin a obrir, el preu es de 2€ i 1.50€ per els participants de la Ruta. Està tancat dimecres i divendres al matí.

2. Coborriu de la Llosa
Fins fa poc temps aquest poble semblava condemnat a la desaparició, però la rehabilitació d'algunes cases, entre les quals d'arquitectura típica pirinenca, i la millora de les comunicacions per carretera amb Lles i Prullans han fet revifar-lo en certa manera. Hi destaca l'església parroquial de Sant Sebastià, d'origen romànic tot i que molt reformada.

3. La Farga d'Andorra
A les pastures de l'Estall Serrer, amb la seva antiga borda, la Ruta dels Estanys Amagats enllaça amb el camí per on van el GR-7 i el GR-11, pel fons de la vall del Madriu, al costat del riu. Prop d'aquest enllaç es troben les restes de la Farga d'Andorra, un exemple singular de l'activitat siderúrgica pirinenca. Entre els anys 1732 i 1836 va produir lingots de ferro i va ser l'última farga comunal que va tancar les portes al Principat.

4. Refugi del Riu dels Orris
Inaugurat el 1981 i propietat del Govern d'Andorra, el refugi del Riu dels Orris es troba a 2.230 m d'altitud, no gaire lluny del pla de l'Ingla, a la vall del Madriu. Fet de pedra, té una capacitat de 6 places, amb una part destinada al pastor que és tancada. No està guardat, però disposa de lliteres, xemeneia i aigua al costat.

5. Cabana dels Esparvers
Punt de referència en el món dels contrabandistes que anaven d'Andorra a la Cerdanya i viceversa, la cabana dels Esparvers, a 2.068 m d'altitud, és situada a la confluència de Vallcivera amb la coma d'Engaït, a la capçalera de la vall de la Llosa. Té capacitat per a 4 places i disposa de xemeneia i d'aigua a la vora. Feta de pedra, és una interessant construcció relacionada també amb la feina dels pastors.

 

 

facebook priri grifone-logo-biggest 2 neg logo alpinaok Two
logo feec5892 Logo color centrado 1-1 cerdanya andorra alt urgell

separador

logo isdin
julbo life HP LOGO